Sunday, 15 December 2013

Pecal jawa

Semalam dapat makan pecal jawa ,sedap.Yang ni mak mertuaku buat .Ulaman tu sepatutnya sampingannya banyak tapi ni apa yang ada je lah.Tahu,tempe,kacang panjang,timun,tauge takde.Pucuk ubi dan sengkuang je ni.Terima kasih resepi  dari  blog dapur tanpa sempadan BAHAN KUAH :-) 
150 g kacang tanah 
8 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih 
2 inci isi cekur 
1 inci belacan, dibakar 
1 1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan 
10 tangaki cili kering, kerat dan cuci, toskan 
10 - 15 biji cili padi (optional) 
Jus asam jawa secukupnya                                                                                                       BAHAN-BAHAN PECAL (ANGGARAN SAHAJA) :-) 
Pucuk ubi, dicelur lembut, tos dan bila sejuk perah airnya 
Kacang panjang, kerat2 1inci dan celur sekejap, toskan 
Timun, hiris memanjang ,tauge di siang ekor.
Senkuang, hiris memanjang                                                                                                                        Tempe dan tauhu digoreng
Garam dan gula secukup rasa                                                                                                       Cara-caranya:  kacang tanah disangrai,bawang,cili ,udang kering di goreng kejap dan angkat. kisar kasar atau tumbuk kacang tanah,bawang,udang kering,cili,belacan,cekur dan digaul dengan jus asam jawa,di bubuh gula,garam.Agak2 je tak cair sangat.lebih kpd manis.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...