Thursday, 19 December 2013

Ikan masak singgang

Semalam pun masak yang mudah je.Bawang merah ,putih sikit dipotong halus,kunyit hidup ditumbuk atau kunyit serbuk dan tumiskan dengan sedikit minyak.Masukkan air agak-agak je,asam keping,serai di ketuk,halia ketuk sikit,cili api kalau suka,daun kunyit ,belimbing buluh pun boleh,nak masuk sayuran lain rasa boleh je yang mana sesuai le.Dah mendidih masukkan ikan.Bukan apa takut ikan hancur kalau letak awal.Tengok ikan dah masak.Dah boleh hidang.Budak-budak pun boleh masak.Teringat pulak kisah lampau masa umur 10 tahun baru kureti masak.Maklumlah anak perempuan tunggal.Jadi arwah mak tak pernah bagi sentuh apa-apa bab masak ni.Arwah mak dah takde jadi terpaksalah belajar.Itupun kawan baikku namanya hazwah, jauh jugak rumahnya tapi sangup datang nak ajar masak .Tu le  pertama kali masak lemak pucuk ubi tak silap.Pelik abang man bila balik kerja tengok tetiba ada lauk sedap.Abang ke2 ni kerja jadi tinggallah  kuberdua dengan adik bongsu lelaki masa tu umurnya 6 tahun.Balik sekolah cepat-cepat kena masak sebab adik nak makan.Biasa adik balik dulu.Kalau dulu macam adik pagi abang hantar sekolah,baliknya jalan kaki jauh jugak.Tapi kita kecik-kecik dulu dah biasa.Lepas tu duduk sorang2 le adik.Kalau zaman sekarang emm macam-macam jenayah dah tak selamat.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...