Tuesday 3 December 2013

Nasi berlauk

Untuk makan malam masak kari ayam babas je.Ku tak masak sayuran lain.Cuma bubuh kentang dan lobak merah dalam kari pekat ni.Suka pakai rempah ni.Sebelum ni pakai adabi tapi dah serasi pula dengan yang ni.Rempahnya pedas tapi tengok anak2 laju makan senang nk masak.Sebelum ni kalau ada rasa pedas sikit tak mau makan.Termasuk Lily le kena belajar hi..hi...ku tumis bawang besar,bawang putih,halia ,serai ,daun kari,sikit cili kering tumbuk atau blend hingga naik bau.masukkan rempah kari babas ikut suka ,ku letak 3 sudu bsr,air sikit biarkn pecah minyak.Masukkan ayam,asam keping 2 ,kentang ,lobak merah dan ku pakai santan kotak m&s je dan tambahkn air agak2 ikut kepekatan santan.Apabila Ayam hampir masak ku tambah bunga kantan hiris atau blend .garam secukup rasa.Kat rumah ni ku tak pernah masak guna ajinomoto.Kalau ada tetamu datang je baru pakai.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...