Monday 16 December 2013

Nasi daging

Semalam masak nasi daging.Pertama kali dengar nasi ni.Kebetulan google jumpa resepi ni.Makan pun tak pernah.Entahlah apa rasa sebenarnya nasi daging ni.Ku guna beras biasa je..Daging kumasak kari je dan air asam ku tambah kerisik sikit dan ku goreng papadom.Terima kasih empunya resepi ni
NASI DAGING
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
sumber : K.Nor@SecubitGaram
bahan-bahan : 4 orang makan

Bahan2 A                                                                                                                                                  3 pot kecil beras Basmathi (direndam 3 jam).                                                                                      
250 g daging batang pinang (dihiris nipis atau dipotong kiub).                                                               
2 sudu makan serbuk rempah kurma (dibancuh dengan sedikit air)2 helai daun pandan
80 ml susu cair
1 sudu makan puri tomato
2 helai daun limau purut
garam secukupnya
1 sudu kecil gula
1 sudu besar minyak sapi
bahan B :
5 biji bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
1 sudu kecil jintan manis
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bunga lawang)
1 batang serai (diketuk)

Cara-cara :
Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan B hingga wangi.
Masukkan pes kurma dan puri tomato. Tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.
Kemudian masukkan daging, daun pandan, garam dan gula. Kacau rata-rata.
Masukkan air secukupnya dan masak hingga daging empuk (pastikan air rebusan daging sama dengan sukatan beras Basmathi...agak-agaklah yer)
Masukkan beras. Perlahankan api. Masak hingga nasi hampir kering. (boleh juga dimasak dengan menggunakan rice cooker selepas menumis bahan)
Tuangkan susu cair dan daun limau purut. Kacau perlahan-perlahan hingga rata dan sebati. Biarkan nasi masak sempurna.
Taburkan bawang goreng dan sedikit daun hirisan daun ketumbar pada nasi dan hidangkan bersama air asam serta lauk berkuah jika suka. 
Bahan Air Asam                                                                                                                               bahan-bahan : 4 orang makan
2 biji bawang merah (dihiris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
1 biji tomato (dihiris dadu)
8-10 biji cili padi (dihiris)
2 biji cili merah (dihiris)
1 cawan air asam jawa (-/+)
sedikit serbuk belacan atau belacan bakar
sedikit garam, gula dan jus limau nipis/kasturi

Cara-cara :
Satukan semua bahan dan kacau sebati.
Hidangkan bersama nasi daging.

Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2011/07/nasi-daging.html#ixzz2nhyp565U
Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2011/07/nasi-daging.html#ixzz2nhye7B2s

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...