Soto Madura ini sudah banyak kali kumasak.Rasanya sedap.Tauge ku ganti dengan lobak merah dan kuahnya kutambah kentang walaupun dah ada begedil kentang.Terima kasih empunya resepi ini.
Sinar Kehidupanku. Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam – dipotong 12, cuci dan toskan
- 1 s/k garam dan sedikit serbuk kunyit utk mengoreng ayam
- 2 kotak santan kara/ayam brand ( 1 kotak 200ml)-guna santan kotak supaya kuahnya cantik, tak pecah..
- 4 cwn air atau secukupnya
- 3 batang serai – dititik
- 1 btng kayu manis dan 1 kuntum bunga lawang
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis
- 8 ulas bawang merah - dikisar
- 5 ulas bawang putih - dikisar
- 1 inci kunyit hidup - dikisar
- 1 inci halia - dikisar
- 1 s/k lada putih/sulah- di tumbuk halus
- Garam dan sedikit gula..
Lain2 bahan yang diperlukan :
- sambal kicap
- Taugeh buang ekor, cuci dan toskan-tak perlu di celur
- Hirisan daun sup
- Bawang goreng
- Nasi impit secukupnya
Cara Penyediaan.
- Goreng ayam sehingga masak dan ketepikan dulu. Sekiranya dah sejuk, bolehlah di siat2 kecil dan ketepikan...bila nak makan soto madura, barulah letak ayam tadi dan siramkan kuahnya.
- Panaskan minyak dalam periuk untuk menumis. Masukkan kayu manis dan bunga lawang. Masukkan bahan2 yang telah dikisar, jintan manis dan ketumbar...masukkan lada sulah yg telah di tumbuk lumat.
- Tumis hingga naik bau. Masukkan serai yang telah dititik.
- Kemudian masukkan santan, dan kacau sentiasa. Masak hingga mendidih.
- Masukkan garam dan perasakan, sekiranya dah ok, bolehlah matikan api.
byk jugak langkah penyediaannya ni..
ReplyDelete