1.5 cm halia ~ kupas dan hiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
4 ulas bawang merah ~ dihiris
1 batang serai ~ dititik
3 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
500 ml air
125 ml pati santan
1 sudu besar stock ayam(kuganti pati serbuk ayam maggi je)
2 cawan beras Basmathi ~ di cuci bersih dan toskan airnya(kuguna beras faiza biasa jadi air ikut sukatan agak2 je)
4 titik pewarna hijau. Cara-cara: Panaskan Margerin di dalam periuk
Tumiskan bahan-bahan hiris hingga wangi
Masukkan serai dan daun limau purut, kacau sebentar
Apabila dah harum masukkan air, garam, santan, stock ayam dan beras
Kacau sedikit dan biarkan sehingga air nasi kering
Apabila kering, titiskan dengan pewarna hijau
Gaul sebati dan biarkan hingga nasi masak sepenuhnya. Resepi Ayam sos Siam
- 1 ekor ayam sederhana besar
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
Bahan kisar
15 tangkai cili padi thai (ikut suka kepedasan)
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar ~ dihiris
1/3 cawan sos cili
1 - 2 helai daun kunyit diracik halus
2 - 3 helai daun limau purut diracik halus
1 batang serai hiris atau ketuk
sedikit gula perang
minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Bersihkan ayam dan toskan.
Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya.
Perap 20 minit.
Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga 3/4 masak.
Angkat dan toskan.Kemudian tumis bawang besar dan bahan kisar tadi dengan sedikit minyak hingga bau wangi.
Masukkan sos cili ,gula perang dan kacau rata dan bila hampir kering sikit
masukkan ayam yang telah digoreng tadi ,tambahkan garam jika kurang masin kemudian gaul rata.
Akhir sekali masukkan daun kunyit dan daun limau purut yang diracik halus dan gaul rata sebentar.
Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih
No comments:
Post a Comment