Tuesday, 25 March 2014

Roti puri

Pagi ni google dan cuba buat roti puri yang mudah ni.Terima kasih empunya resepi ni yatie zaini My resepi .Tapi Ada yang gelembung dan ada tidak .kena banyak praktis ni.Dohnye pun tak sama besar .Buat dengan anak2 gitu le jadi.Roti ni Rasanya lembut di dalam dan ranggup di luar.Ku makan cicah  kari ikan je .Habis dah anak-anak makan.Biasa makan kat restoran mamak,lepas ni buat sendiri je tapi kena belajar buat puri kentang pulak.

Bahan-bahan ( 12 biji )

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil yis mauripan
  • 1/2 sudu kecil garam *
  • 3 sudu makan minyak masak *
  • 2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
  • 175ml air panas *
  • 40-50ml air( jika perlu saja)
  • Minyak utk mengoreng

Cara-cara

  1. satukan bahan bertanda (*) n panaskan .. kacau sehingga gula hancur n tutup api .
  2. satukan tepung dan yis .. gaulkan
  3. no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja
  4. dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~
  5. tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh
  6. perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
  7. canai doh nipis cam karipap / duit 50 sen
  8. Dsc05844
    siap utk digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ...
  9. TIPS utk mgoreng : gunakan api yg kecil / sederhana .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar blh mybbkn roti ni x mgelembong / naik kembong
  10. masa mengoreng hdklan disimbah2 kn minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembOOOnng baru lah diterbalikkan ... SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...