Wednesday, 16 September 2015

Kek lumut bakar(steambath)

Lamanya tak menulis kat blog ni.nak upload gambar tergendala terpaksa godeh macam2 cara.Emm akhirnye berjaya jugak.Kek lumut yang sangat sedap ni buat sempena ulang tahunku bulan ogos lalu.Malas nak buat lawa2 yang mudah saja .Pastinya kek lumut ni laju anak-anak makan dan dapat le  diaorg bawa ke sekolah.Kawan-kawannya semua suka siap suruh bawa lagi esok harinya. Resepi ni boleh rujuk di sinihttp://yatiememories.blogspot.my/2013/10/kek-lumut.html




Bahan-bahan ( loyang 7 " x 7 ")
  • 1 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1 cawan horlicks
  • 1/2 cawan gula halus
  • 250 gm mentega
  • 4 biji telur A
  • pewarna hijau secukupnya
  • 2 sudu besar seri kaya
  • 1 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  4. Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
  6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
  7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
  8. Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering)kubakar 40-60 minit Atau sehingga masak dengan suhu 160 api atas Dan bawah dan guna kaedah Bain Marie.isikan air panas mendidih dalam dulang bawah sekali dan loyang kek atas tray tengah.




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...