Bahan-bahan ( loyang 7 " x 7 ")
- 1 cawan tepung gandum (diayak)
- 1 cawan horlicks
- 1/2 cawan gula halus
- 250 gm mentega
- 4 biji telur A
- pewarna hijau secukupnya
- 2 sudu besar seri kaya
- 1 sudu besar susu pekat manis
- 1 sk esen vanilla
Cara-cara :
- Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
- Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
- Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
- Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
- Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
- Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
- Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering)kubakar 40-60 minit Atau sehingga masak dengan suhu 160 api atas Dan bawah dan guna kaedah Bain Marie.isikan air panas mendidih dalam dulang bawah sekali dan loyang kek atas tray tengah.
No comments:
Post a Comment