Tuesday, 8 September 2015

Kek mentega marble cheese

Kek ni terhasil gara-gara lebihan butter masa buat biskut raya yang lalu.Oleh kerana masa setiap hari yang padat kucuba kek yang paling mudah untuk disiapkan.Suka dengan resepi yang dikongsi dari blog inihttp://emiliaputeri.blogspot.my/2013/04/kek-mentega-chocolate-marble-moist.html .Hasilnya memang sedap bergantung pada jenis butter la ye, cuma kutambah creamcheese lebih kurang 1/2cawan.Rasanya kalau mahu tambah susu pekat pun sedap juga.Cara membuatnya sangat mudah.Terima kasih pada blog ini.                                                                                                                                                                                                                        

Bahan-bahan :

(A)

250 gm mentega
170 gm gula kastor
210 gm tepung gandum(ayak bersama baking powder 3 kali)
1 sk baking powder

(B)

5 biji telur(kuguna gred A)
1/2 sk esen vanila

1 1/2 sb serbuk koko jika suka klu tak mau abaikan.
Cara-cara:
Panaskan ketuhar 15 minit dgn suhu 170 terlebih dahulu .
Adunkan semua bahan A hingga sebati saja.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan adunkan berselang seli hingga abis.Masukkan esen vanilla.Adunkan sekejap.Dah siap gaul secara kaupbalik 3 kali.griskan sekeliling Dan dasar loyang dgn sikit mentega.Adunan bolehlah diwarnakan ikut suka dan sendukkan ke dalam loyang.Suka hati kita le nak buat corak macammana pun.Dah siap hentakkan loyang 3 kali dan bakar di tengah dgn suhu 160 selama 60 minit hingga masak.kalau cucuk tak melekat dah ok le tu.selamat mencuba.




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...