Bahan-bahan:
500gm tepung gandum
200gm kentang/ keledek yang telah direbus dan dilecek
4 sudu besar susu tepung (kuganti susu pekat)
1 biji telur(dipukul)
200ml air suam(uli pakai tangan masuk air sedikit2 dlm 1/2 cwn)
3 sudu besar mentega/majerin
3 sudu besar gula(kuguna gula gula perang)
2 sudu kecil yis
Cara-caranya:
- Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
- Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
- Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
- Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..
No comments:
Post a Comment