Resepi ni kulihat di myresepi rasanya sangat lama.Untuk resepi kek span pandan ini ku buat eksperimen dari banyak resepi kek span dalam sukatan cawan.Untuk kastard bahan2 tak mencukupi jadi kuguna tepung kastard,air daun pandan,agar2 tali ,santan pekat,gula perang.Walaupun dah kuguna pati pandan tp bila bercampur dgn tpg kastard masih bewarna kuning.Jadi ku ambil jus bunga telang bewarna biru dan hasilnya kastard bertukar hijau.hi..hi..apa2 tah ek.
- KEK SPAN PANDAN
1 1/2cawan tepung berserbuk penaik
3/4 - 1 cwn gula perang atau kastor(ku kurangkan gula lagi)
5 biji telur gred A
5 helai daun pandan. 80ml air atau susu cair/segar /1/4cwn
80ml minyak jagung/1/3 cwn
1 sudu besar ovellete
Cara2nya:Panaskan oven 15 minit terlebih dahulu .telur diadun sebiji demi sebiji dengan gula,dan masukkan ovelette.Adun dengan mixer hingga gebu putih.Masukkan susu segar atau air biasa yang telah dikisar dgn daun pandan dan sudah di tapis dan diadun berselang seli dgn tepung hingga habis.adun kena cepat.Kemudian masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan kaup balik.Jangan terlebih kaup.Kaup rata je dah ok.Karang terbantat hi..hi..Masukkan adunan dalam loyang yang telah dialas dgn kertas minyak dan gris mentega hanya dasar loyang saja.Jangan griskan keliling tepi loyang dgn mentega.Hentakkan loyang 3 kali sebelum diBakar selama 30 minit dgn suhu api 175-180 atas dan bawah atau ikut suhu oven masing2.Jangan buka oven 20 min pertama karang terbantat.Untuk resepi sebenar ada di bawah.Terima kasih empunya resepi sweet 4 ever my resepi.
Bahan-bahan ( 1 biji kek )kek span sweet4 ever myresepi
- tepong super fine - 150 gram
- gula kastor - 150 gram
- telor - 5 biji telor A
- ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
- air daun pandan - 80ML
- minyak / mentega cair -80ML
- pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
- serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
- sedikit pewarna hijau [x]
No comments:
Post a Comment