Thursday, 12 December 2013

Kek layer kastard pandan

Resepi ni kulihat di myresepi rasanya sangat lama.Untuk resepi kek span pandan ini ku buat eksperimen dari banyak resepi kek span dalam  sukatan cawan.Untuk kastard bahan2 tak mencukupi jadi kuguna tepung kastard,air daun pandan,agar2 tali ,santan pekat,gula perang.Walaupun dah kuguna pati pandan tp bila bercampur dgn tpg kastard masih bewarna kuning.Jadi ku ambil jus bunga telang bewarna biru dan hasilnya kastard bertukar hijau.hi..hi..apa2 tah ek.

    KEK SPAN PANDAN

    1 1/2cawan tepung berserbuk penaik
    3/4 - 1 cwn gula perang atau kastor(ku kurangkan gula lagi)
    5 biji telur gred A
    5 helai daun pandan.                                                                                                                              80ml air atau susu cair/segar /1/4cwn
    80ml minyak jagung/1/3 cwn
    1 sudu besar ovellete
    Cara2nya:Panaskan oven 15 minit terlebih dahulu .telur diadun sebiji demi sebiji dengan gula,dan masukkan ovelette.Adun dengan mixer hingga gebu putih.Masukkan susu segar atau air biasa yang telah dikisar dgn daun pandan dan sudah di tapis dan diadun berselang seli dgn tepung hingga habis.adun kena cepat.Kemudian masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan kaup balik.Jangan terlebih kaup.Kaup rata je dah ok.Karang terbantat hi..hi..Masukkan adunan dalam loyang yang telah dialas dgn kertas minyak dan gris mentega hanya dasar loyang saja.Jangan griskan keliling tepi loyang dgn mentega.Hentakkan loyang 3 kali sebelum diBakar selama  30 minit dgn suhu api 175-180 atas dan bawah atau ikut suhu oven masing2.Jangan buka oven 20 min pertama karang terbantat.Untuk resepi sebenar ada di bawah.Terima kasih empunya resepi sweet 4 ever my resepi.

Bahan-bahan ( 1 biji kek )kek span sweet4 ever myresepi 

  • tepong super fine - 150 gram
  • gula kastor - 150 gram
  • telor - 5 biji telor A
  • ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
  • air daun pandan - 80ML
  • minyak / mentega cair -80ML
  • pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
  • serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
  • sedikit pewarna hijau [x]
Di atas permintaan sofea semalam ku bakar kek layer kastard pandan.Katanya dah lama ibu tak buat.Tensennya semalam tepung hoen kwee ku sudah hilang.Waktu tak buat ada pulak.Puas cari dalam kabinet tak menjumpai.Jadiku ambil tepung kastard je le.Serbuk agar2 pun sama entah dimana,pun kugantikan agar2 tali.Resepi kek span KASTAD PANDAN

Bahan A
180 gm gula kastor
500 ml air daun pandan
1 sudu makan serbuk agar-agar segera
Bahan B
400 ml santan pekat
85 gm tepong hoen kwee hijau
1 sudu teh pewarna hijau
secubit garam

Untuk hiasan
1 cawan kelapa kering
Kek span di hiris kepada 2 bahagian. Ketepikan
Untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. 
Masak atas api sederhana hingga mendidih. Kacau hingga gula hancur.
Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. 
Masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih. 
Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita.. 
Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. 
Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
Hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya. 
Biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...